„SNH News” 7/2021 - „Mistrzostwa Świata w Seefeld - prolog” - Wersja do druku +- Skoki Narciarskie Haxball (http://www.snh.cba.pl) +-- Dział: Forum (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=21) +--- Dział: Redakcja (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=24) +---- Dział: SNH News (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=44) +---- Wątek: „SNH News” 7/2021 - „Mistrzostwa Świata w Seefeld - prolog” (/showthread.php?tid=2002) |
„SNH News” 7/2021 - „Mistrzostwa Świata w Seefeld - prolog” - Anders Jacobsen - 08-17-2021 Choć sezon Pucharu Świata 2021 nie należy do szczególnie emocjonujących, to z pewnością wydarzeniem, które nada mu większy prestiż będą Mistrzostwa Świata. Już siódma ich edycja odbędzie się w austriackim Seefeld. Zawodnicy będą rywalizowali również w Innsbrucku, albowiem w Seefeld znajduje się wyłącznie obiekty mniejsze. Trzydniowa rywalizacja potrwa od 20 do 22 sierpnia. Kto będzie faworytem? Jakiej rywalizacji będziemy się mogli spodziewać? Co wydarzyło się na poprzednich Mistrzostwach? To wszystko w naszym redakcyjnym prologu. Wir laden Sie ein! PUCHAR ŚWIATA Wydarzenia w tym sezonie nie są zbyt atrakcyjne dla kibiców. Niska frekwencja, brak nowych twarzy, a przede wszystkim dość przeciętne poziomy konkursów. W tej sytuacji najlepiej odnalazł się Fabregas, który zdecydowanie prowadzi w klasyfikacji generalnej. Jednocześnie już po 26 konkursach był w stanie wyrównać rekord podiów w jednym sezonie - który należał do Ravera, a ten w sezonie 2019/2020 zdobył ich 19. Obok niego należyty poziom prezentuje jeszcze Dembele. Wicelider generalki, wygrał już 10 konkursów, a do tego udało mu się stanąć aż 10 razy z rzędu na konkursowym podium, co też było bliskie rekordowi Andersa Jacobsena z 2015 - 12 konkursów. Pozostali gracze walczą ze zmiennym szczęściem. Po udanym początku sezonu ze startów zrezygnowali skijumphaxball oraz cLouxXx. Obrońca trofeum, Anders Jacobsen nie przejawia formy z poprzedniej kampanii. Życiowe sezony rozgrywają XY1 oraz Liban, pozostając w walce o końcowe podium, na które aspiracje przejawia jeszcze 229-652, który wrócił po zawieszeniu i osiąga przyzwoite wyniki. HISTORIA MISTRZOSTWA ŚWIATA I MEDALIŚCI Lista medalistów MŚ (liczba zawodników/drużyn): SAPPORO: - normalna: 1.BOKS, 2.NIEZNANY, 3.Simon Ammann (12) - duża: 1.I.Karlovic, 2.kamilus500, 3.SAM GROTH (6) - drużynowe: 1.Polska, 2.Norwegia, 3.Słowenia (4) LIBEREC: - normalna: 1.Raver, 2.wojtekschiller3, 3.GetVacced (14) - duża: 1.Raver, 2.GetVacced, 3.Gajek (14) - drużynowe: 1.Słowenia, 2.Finlandia, 3.Norwegia (3) OSLO: - normalna: 1.GetVacced, 2.Raver, Donald Trump (15) - duża: 1.GetVacced, 2.Matixoo, Naata (16) - drużynowe normalna: 1.Słowenia, 2.Norwegia, 3.Gruzja (5) - drużynowe duża: 1.Niemcy, 2.Gruzja, 3.Słowenia (4) PREDAZZO: - normalna: 1.Dembele, QSM, 3.PropS (11) - duża: 1.Matixoo, 2.PropS, 3.Dembele (9) - drużynowe: 1.Austria, 2.Polska, 3.Finlandia (4) FALUN: - normalna: 1.seplox, 2.ZanDiPL, 3.229-652, Dembele, Friz (18) - duża: 1.cieslok002, 2.Maciej Kot, 3.ZanDiPL (16) - drużynowe: 1.Chiny, 2.Norwegia, 3.Finlandia (5) LAHTI: - normalna: 1.koza, 2.Handballijczyk, 3.Maciek3839 (14) - duża: 1.Raver, 2.Handballijczyk, 3.koza (17) - drużynowe: 1.Finlandia, 2.Norwegia, 3.Szwajcaria (5) SKOCZNIE Bergisel Rozmiar skoczni: 130 m Punkt konstrukcyjny: 120 m Rekord obiektu: Friz, koza 137.5 m Toni-Seelos-Olympiaschanze Rozmiar skoczni: 109 m Punkt konstrukcyjny: 99 m Rekord obiektu: - PUCHAR ŚWIATA W INNSBRUCKU 2015: 1.Anders Jacobsen, 2.Xerenes, 3.kamilus500 (skocznia przed przebudową) 2015/16: 1.skijumphaxball, 2.Xernes, 3.ATG (skocznia po przebudowie) 2016: 1.Gajek, 2.Primož Peterka, 3.villareal 2016/17: 1.Friz, 2.villareal, 3.Login 2017: 1.Friz, 2.Anders Jacobsen, 3.skijumphaxball 2017/18: 1.Donald Trump, 2.Anders Jacobsen, 3.seplox, 3.Maciej Kot, 3.ZanDiPL 2018: 1.jarek21cr, 2.Anders Jacobsen, 3.ZanDiPL 2018/19: 1.Anders Jacobsen, 1.kazam, 3.Wyspy Salomona 2019: 1.Friz, 2.OgnistySkoczek, 3.mister11 2019/20: 1.Raver, 2.jarek21cr, 3.Chudygosc 2020: 1.koza, 2.Handballijczyk, 3.229-652 2020/21: 1.jarek21cr, 2.Lukseh, 3.koza 2021: 1.229-652, 2.Anders Jacobsen, 3.Dawidox Najwięcej triumfów: Friz - trzykrotnie. ZAWODNICY Prawo startu w imprezie uzyskało 30 zawodników: 229-652 Adrian Anders Jacobsen BOKS cieslok002 cLouxXx Czareq Dawidox Dembele dominikbosspl Fabregas Fan Skoków Franc Handballijczyk Igorus jarek21cr ka55s kamilus500 Kaza KondzioX koza Liban Luki Lukseh Matixoo Pol Llonch skijumphaxball SwordskiPL XY1 Żelson METRYKI FAWORYTÓW: Fabregas Miejsce w KG PŚ: 1 Liczba podiów w tym sezonie: 19 Najwyższa lokata na MŚ: 10.miejsce w Lahti, normalna Kadra: Japonia Ocena: Faworyt numer jeden, choć często w osiąganiu dobrych rezultatów pomagali my rywale poprzez liczne błędy. Teraz staje przed szansą na kolejne trofea po wygraniu tegorocznego TCS. Dembele Miejsce w KG PŚ: 2 Liczba podiów w tym sezonie: 17 Najwyższa lokata na MŚ: 1.miejsce w Predazzo, normalna Kadra: Japonia Ocena: W tym sezonie wystartował w 19 konkursach - aż w 17 stał na podium. Jeden z bardziej utytułowanych graczy na MŚ. Przy obecnej stawce bardzo prawdopodobny komplet krążków. 229-652 Miejsce w KG PŚ: Liczba podiów w tym sezonie: 7 Najwyższa lokata na MŚ: 3. miejsce w Falun, normalna Kadra: Japonia Ocena: Obecnie nie jest już tak zaangażowany w starty, jak się do tego przyzwyczailiśmy, ale z pewnością teraz ma apetyt na medale. Wydaje się jedynym zawodnikiem, który jest w stanie nawiązać walkę z Fabregasem i Dembele. WYWIADY (zachowano oryginalną pisownię) Fabregas AJ: Lider klasyfikacji generalnej Pucharu Świata oraz pretendent do tytułu mistrza świata, Fabregas. Dzień dobry! F: Witam AJ: Jak nastawienie przed główną imprezą tego sezonu? F: Osobiście nie uważam żeby zbliżające się mistrzostwa świata były główną impreza sezonu i wiele bardziej cenie sobie końcowy triumf w klasyfikacji generalnej czy chociażby zdobyty już tcs ale to zależy od punktu widzenia danej osoby. Co do nastawienia to raczej nie zmienia się ono co do innych konkursów jedynie co to można spodziewać się dużo większej rywalizacji bo powrót zaliczyli między innymi koza, lukseh czy żelson co mogą namieszać i powalczyć o medale a w szczególności z tej trójki koza co nie zdziwiłoby mnie jakby zakończył mistrzostwa z trzema medalami. AJ: Już nieraz bywało, że do rywalizacji w ostatniej chwili powracali utytułowani zawodnicy. Wspomniany koza będzie bronił tytułu na normalnej skoczni. Ale przede wszystkim kibiców będzie ciekawić rywalizacja" Fabregas vs. Dembele. Czego oczekujesz po swoich startach? F: Paradoksalnie nie mam jakiś wygórowanych oczekiwań co do mistrzostw świata. Powiedziałbym nawet, że jest to w pewnym sensie oddech od zwykłych konkursów w pucharze świata gdzie cały czas goni mnie dembele i nie ukrywam, że jakby nie opuszczałby tylu konkursów to on byłby teraz liderem lub różnica między nami byłaby znikoma a jest to w pewnym stopniu rywalizacja już dużo dłuższa niż ta trzymiesięczna w tym sezonie i ma ona miejsce już około 20 miesięcy i po raz pierwszy to dembele w pewnym stopniu wychodzi w niej na prowadzeniu ale liczę, że zakończę ten sezon przed nim mimo średnich konkursów w moim wykonaniu i chłopak będzie musiał poskakać kolejne 5 lat na wygranie pś (pozdrawiam dembele z tego miejsca). Wracając już całkowicie do MŚ chyba dobre skoki dembele mogą jedynie mnie zmotywować do powalczenia o medal na tej imprezie indywidualnie bo drużynowo gramy do tej samej bramki i mam nadzieje, że rywalizacje między sobą przeniesiemy na rywalizacje z innymi w drużynie i ten duet da japonii złoto AJ: Jak wyglądały czy będą wyglądać Twoje przygotowania do konkursów na Bergisel oraz skoczni Toniego Seelosa? Obiekt w Seefeld jest niewiadomą dla wielu, gdyż tam jeszcze nie było zawodów oficjalnych. Natomiast Bergisel jest znana wszystkim. W tym sezonie właśnie w Innsbrucku był dla Ciebie najsłabszy start. Co powiesz o tej skoczni? F: Co do skoczni normalnej to nie widziałem jej jeszcze i pewnie pierwszy raz zobaczę ją na konkursie bo nie mam w swoim zwyczaju 'bocić' skoczni może jedynie zobaczę jak wygląda zeskok żeby mniej więcej wiedzieć gdzie się wybić ale to wystarczy przed konkursem patrząc lub samemu oddając skok treningowy. Co do dużego obiektu sam zaznaczyłeś, że był to mój najsłabszy występ w tym sezonie i mam nadzieje, że na mś będzie chociaż trochę lepiej bo wiem już gdzie mniej więcej na tej skoczni jest punkt wybicia a skocznia i konkurs tylko to zweryfikują. AJ: Drużynowo - złoto powinno być formalnością. F: Patrząc na zawodników jakich mamy i na małą,a można nawet powiedzieć, że bardzo małą konkurencją tak powinno być w końcu mamy w swoich szeregach dwóch najlepszych zawodników tego sezonu, bardzo dobrze spisującego się w przeszłości cyferka i dodatkowo Handballijczyka co jak poboci to i wyniki zrobi dobre co pokazał już w MŚ dwa sezony temu. Jednak wszystko może się wydarzyć, błąd na progu, lag czy brak jakiegoś zawodnika i coś co powinno być dość łatwe będzie bardzo wymagające. Warto też zaznaczyć, że 3 na 4 zawodników mojej drużyny startuje w tej drużynówce jako mistrz ostatnich mistrzostw więc jest szansa obronić mistrzostwo drużynowe pod inną flagą i innym kapitanem a i Dembele na tym skorzysta :d AJ: Wracając jeszcze do tego sezonu - rekord Ravera pod względem ilości miejsca na podium w jednym sezonie wyrównany. Gratuluję! Jak bardzo uda Ci się wyśrubować ten rekord? F: Dziękuje ale jednak mała frekwencja troszkę umniejsza temu osiągnięciu ale po kilku sezonach nikt o tym nie będzie pamiętał a w historii pozostanę więc fajnie. Co do wyśrubowania to obiektywnie patrząc, że zostało jeszcze 6 indywidualnych konkursów a konkurencja jest dość mała to realistycznie patrząc myślę, że dołożenie 2/3 kolejnych powinno być formalnością a może uda się więcej jednak teraz poza oslo są Skocznie speedowe a tam o bląd łatwo + planica której osobiście nie trawie więc może licznik zatrzymać się nawet na tych 19. AJ: Zatem życzę powodzenia na Mistrzostwach! Dziękuję za rozmowę! F: Również życzę powodzenia i mam nadzieje, że widzimy się na wywiadzie po zakończeniu sezonu tym razem nazywając mnie triumfatorem pucharu świata a tym samym zostawie was z Dembele na dłużej. Dzieki PYTAMY: 1.Kto zdobędzie Mistrzostwo Świata: na skoczni normalnej, dużej, w drużynie? 2.Komuś uda się zdobyć komplet trzech medali? 3.Która skocznia bardziej Ci pasuje - duża czy normalna? 4.Jaki wynik chcesz osiągnąć? 5.Kto będzie lepszy w całej imprezie: Dembele czy Fabregas? EJDŻEJ RE: „SNH News” 7/2021 - „Mistrzostwa Świata w Seefeld - prolog” - koza - 08-17-2021 1. hand balijczyk wszystkie 3 2. hand balijczykowi 3. nie widziałem nigdy tej 2 więc się nie wypowiem 4. jakiś medal w indywidualce 5. dembele |