Skoki Narciarskie Haxball
„SNH News” 6/2021 - „13. sezon Pucharu Świata - zaczynamy!” - Wersja do druku

+- Skoki Narciarskie Haxball (http://www.snh.cba.pl)
+-- Dział: Forum (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=21)
+--- Dział: Redakcja (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=24)
+---- Dział: SNH News (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=44)
+---- Wątek: „SNH News” 6/2021 - „13. sezon Pucharu Świata - zaczynamy!” (/showthread.php?tid=1957)

„SNH News” 6/2021 - „13. sezon Pucharu Świata - zaczynamy!” - Anders Jacobsen - 05-19-2021

Zimowe klimaty już dawno nas opuściły. Jednak do letniej aury jeszcze długa droga. Na naszej lidze zapanowała ona szybciej za sprawą Letniego Cyklu Grand Prix, który zakończył się raptem dwa tygodnie wstecz. O nim słów kilka też sobie powiemy, ale w tym wydaniu naszej forumowej gazetki skupimy się na tym, co będzie nas czekało przez najbliższe... siedemnaście tygodni! Rekordowo długi sezon Pucharu Świata - jego letnia edycja jak już się przyjęło, organizowany będzie na ,,zielonych" skoczniach, co też budzi spore emocje w narciarskim padoku. Jednocześnie sezon przyniesie kolejne Mistrzostwa Świata w skokach narciarskich, które zorganizuje Austria. Przejdźmy zatem do lektury!

LETNIE GRAND PRIX
12 konkursów indywidualnych i 1 drużynowy zorganizowane zostało w tej kampanii. Po raz pierwszy zawody oficjalne zorganizował rumuński Râșnov. Od początku było jasne, że tytuł chce obronić jarek21cr. Prowadził on też Norwegów do wygranej w Pucharze Narodów. Mimo, że zaliczył komplet konkursów, to jednak drugi period to wyraźna zwyżka formy u Fabregasa, który nie dość, że dogonił jarka w klasyfikacji generalnej, to na finiszu wraz z kolegami z Finlandii postarał się o to, aby sięgnąć po wygraną w klasyfikacji Pucharu Narodów. W ostatecznym rozrachunku miał on więcej podium od jarka - w stosunku 9:5, wyprzedzając go o 85 punktów. Podium całego LGP uzupełnił debiutujący w tego typu randze zawodów cLouxXx. 
[Obrazek: aHBMbic.jpg]

KALENDARZ

W tym sezonie czekają nas łącznie:
- 34 konkursów indywidualnych (32 Pucharu Świata, 2 Mistrzostw Świata; z czego 5 na skoczniach do lotów)
- 3 konkursy drużynowe (2 Pucharu Świata - RAW Air, 1 Mistrzostw Świata; z czego 1 na skoczni do lotów)
- co najmniej 8 serii kwalifikacyjnych (4 Turnieju Czterech Skoczni, 4 RAW Air).
Rywalizacja rozpocznie się w Wiśle, a zakończy w Planicy.
Państwa organizatorzy:
[Obrazek: 22px-Flag_of_Germany.svg.png] - 8 konkursów (Titisee-Neustadt, Willingen, Garmisch-Partenkirchen, Oberstdorf)
[Obrazek: 22px-Flag_of_Norway.svg.png] - 6 konkursów (Oslo, Trondheim, Lillehammer, Vikersund)
[Obrazek: 22px-Flag_of_Austria.svg.png] - 5 konkursów (Innsbruck, Bischofshofen, Seefeld)
[Obrazek: 22px-Flag_of_Poland.svg.png] - 4 konkursy (Wisła, Zakopane)
[Obrazek: 22px-Flag_of_Finland.svg.png] - 4 konkursy (Kuusamo, Lahti)
[Obrazek: 22px-Flag_of_Russia.svg.png] - 2 konkursy (Niżny Tagił)
[Obrazek: 22px-Flag_of_Italy.svg.png] - 2 konkursy (Predazzo)
[Obrazek: 22px-Flag_of_Japan.svg.png] - 2 konkursy (Sapporo)
[Obrazek: 22px-Flag_of_Slovenia.svg.png] - 2 konkursy (Planica)
[Obrazek: 20px-Flag_of_Switzerland.svg.png] - 2 konkursy (Engelberg)

PROGNOZA
Czeka nas najdłuższy sezon w historii. Z jednej strony to będzie plus, gdyż ewentualne absencje czy słabsze wyniki w Pucharze Świata nie będą aż tak istotne. Z drugiej zaś to będzie ogromny wysiłek, zarówno psychiczny jak i fizyczny. Pewnym jest, że większość zawodników najwyższą formę będzie chciała osiągnąć pod koniec sierpnia - wtedy właśnie Innsbruck oraz Seefeld organizować będzie Mistrzostwa Świata. O ile Bergisel zawodnicy mają ,,obcykaną" od lat, a dodatkowo będą mieli jeszcze w tym sezonie test generalny podczas Turnieju Czterech Skoczni, to skoczni im. Toniego Seelosa będzie niespodzianką. 21 skoczni będzie organizowało zawody. Po pięciu sezonach przerwy zawodnicy będą mieli okazje powrócić na włoską ziemię do Predazzo. 
Jak zwykle przed sezonem zadajemy sobie pytanie, do kogo on będzie należał: czy ponownie ktoś ze stałego grona, a może tym razem ,,młode wilki"? W LGP mieliśmy ciekawy sygnał w postaci dyspozycji cLouxXxa. Pytanie, czy będzie on w stanie przenieść dyspozycję do Pucharu Świata. Być może to będzie kolejna kampania, w której główny skalp będzie chciał zdjąć jarek21cr, który ostatnio musiał się zadowolić drugimi lokatami. Możliwe, że w końcu o Kryształową Kulę będzie chciał powalczyć Dembele, który w LGP pokazywał się z dobrej strony, a wiemy, że zawodnik tego pokroju odczuwa brak jedynego, ale i najważniejszego trofeum w karierze. Zagadką pozostają zamiary weteranów - ciesloka i obrońcę trofeum Andersa Jacobsena. Niewiele jednak wskazuje na to, by mieli odgrywać mniej znaczące role niż w ubiegłych latach. Kłopoty dyscyplinarne dopadły 229-652, który stracił przez to drugą część sezonu LGP. Prawdopodobnie nie będzie mógł wystartować w kilku pierwszych zawodach nadchodzącego sezonu. Podczas letniego cyklu ujrzeliśmy ponownie i to z całkiem zadowalającym rezultatem BOKSA oraz skijumphaxballa - być może ich powroty podyktowane były właśnie chęcią ponownego zawojowania zasadniczego sezonu w skokach narciarskich. Jednak za głównego faworyta tego sezonu śmiało można określić Fabregasa. Wyniki z końcówki poprzedniego sezonu, a także triumf w Letnim Grand Prix, połączony ze sportowymi ambicjami tego zawodnika, niosą ze sobą duże przesłanki, aby to właśnie ten gracz osiągał najlepsze rezultaty.

22.05.2021 - inauguracja w Wiśle
12.09.2021 - zakończenie w Planicy

WYWIADY
(zachowano oryginalną pisownię)
Fabregas
AJ: Wygrana w Letnim Grand Prix - taki był cel przed rozpoczęciem cyklu czy zwyczajnie na to się złożyły czynniki w trakcie kampanii?
F: To był jak najbardziej cel który udało się osiągnąć i z tego powodu mogę kolejne osiągnięcie odhaczyć w mojej dość niedługiej 'karierze' skoczka haxballowego
AJ: Bardzo duża przewaga nad kolejnymi zawodnikami. Jedynie jarek był liczącym się przeciwnikiem. Gdyby poziom był wyższy, to by Ci to sprzyjało czy wręcz przeciwnie w podejściu do zmagań?
F: Nie mogę powiedzieć, że poziom był jakiś wyjątkowo niski bo tak nie było po prostu na bardzo niskim poziomie była frekwencja ale z tego co słyszałem to dość częste na lgp tym bardziej w okresie przed wakacyjnym. Nie uważam jednak żeby większa frekwencja powodowała większy problem w końcowym triumfie ale na pewno konkursy byłyby ciekawsze. Uważam, że poziom który reprezentowaliśmy z jarkiem i fakt, że do ostatniego konkursu obaj walczyliśmy o lgp troche obronił ten cykl i można powiedzieć, że był on ciekawy.
AJ: Teraz jesteś jednym z faworytów do wygranej w nadchodzącym sezonie. Jakie są Twoje plany na nadchodzący cykl?
F: Ciężko powiedzieć jakie będą plany bo niestety nie wiem jak u mnie będzie z aktywnością w tak długim okresie trwania sezonu ale jakbym miał upatrywać jakieś plany i cele na ten sezon to w turniejach typu tcs czy ra a może jakiś medal na mś uda się osiągnąć
AJ: Główni faworyci do wygrania Kryształowej Kuli?
F: Uważam, że głównymi faworytami będzie dembele, jarek i nieskromnie powiem, że ja jak mi czas i terminy konkursów akurat nie będą kolidować ze sprawami prywatnymi. Nie skreślałbym również ciebie, czy powracających po przerwie i nieźle skaczących już na lgp skijumphaxball czy BOKSa.
AJ: Ten okres przygotowawczy przepracowany zupełnie inaczej niż w poprzednich sezonach, gdy do rywalizacji wkraczałeś zwykle w późniejszych konkursach. Czujesz, że regularne starty w LGP oraz treningi są właściwszą dla Ciebie metodą niż wchodzenie do rywalizacji po przerwie? Po okresie wypoczynku.
F: Nie nazwałbym skakaniem na konkursach przygotowywaniem czy trenowaniem gdyż tak na prawde od roku wbijam na same konkursy jednak osiągnięcia zdobyte pod koniec poprzedniego sezonu czy w zakończonym niedawno lgp powodują chęci dalszej rywalizacji na snh i powalczenie o pś. Dużo też dał fakt, że już trochę się 'wyleczyłem' z ciągłym rozpamiętywaniem sytuacji na tcs w moim pierwszym sezonie na snh i skupiam się jedynie na konkursach i rywalizacji a to powoduje pewność i powtarzalność bo moje dobre występy to głównie wyniki dobrej postawy we wcześniejszych konkursach a nie treningach bo takich jak pisałem wyżej od długiego czasu nie robię bo jest to dla mnie strata czasu.

BOKS
AJ: Bardzo dobry sezon Letniego Grand Prix w Twoim wykonaniu. Podium po równo czterech latach - ostatnie w kwietniu 2017 w Hinterzarten. Jest to rekordowy okres pomiędzy kolejnymi podiami w tym cyklu. Ostatecznie trzykrotnie miejsca w pierwszej ,,trójce" oraz siódme miejsce w klasyfikacji generalnej. Zadowolony?
B: Szczerze bardzo ,gdyż LGP traktowałem jako delikatne przetarcie przed pucharem świata .Sukcesem dla mnie był już sam udział w LGP .A dodatkowym smaczkiem poczułem po pierwszym podium po takiej przerwie co dało mi do zrozumienia , iż nie zapomniałem jak się skacze .Co prawda skoki nie były idealne jak za najlepszych czasów ale od czegoś trzeba zacząć.
AJ: Twój powrót jest bardzo istotnym wydarzeniem. Jesteś jedną z legend ligi. Jakie nadzieje się z tym wiążą? Myślisz, że będziesz w stanie wskoczyć na poziom sprzed zawieszenia kariery?
B: Z pewnością dam radę wrócić do poziomu przed zawieszeniem kariery  .Celem dla mnie będzie TCS ,czy choćby mistrzostwa świata .Bo w całym sezonie pucharu świata może się okazać ,iż za dużo stracę z powodu nie obecności która wiąże się z pracą na 3 zmiany. Dawniej jako moderator/hoster czy choćby osoba co robiła filmy  miałem więcej obowiązkowe a Tera ze względu prace jedynie mogę dac rade pomoc w prowadzeniu zawodów ale nie dam rady robić już filmów jak kiedyś. A jeśli chodzi o moje występu to zbiegiem czasu bede napewno wyżej  niż w LGP
AJ: Trochę czasu upłynęło od ,,Twoich czasów". Miałeś okazję, co prawda tylko podczas LGP, które cieszy się znacznie mniejszą popularnością niż PŚ, zobaczyć, jaki obecnie jest poziom w skokach. Bardzo się on zmienił?
B: Bardzo się zrównał patrząc po nie których konkursach w LGP .Ale w LGP kiedyś i dziś mało osób skacze .z pewnością odwrotnie będzie na puchar świata. W sensie że więcej osób będzie skakać A co za tym idzie będzie ciężka rywalizacja o czołowe miejsca.
AJ: Kto Twoim zdaniem będzie głównym faworytem do wygrania w Pucharze Świata?
B: Według mnie jest wielu faworytów do wygrania pucharu świata ,na 1 miejscu obstawiał bym skijmp-a gdyż również wrócił do skoków .Z pewnością będą się liczyć tacy zawodnicy jak :fabregas ,cloux , Anders Jacobsen,ATG  oraz wiele innych skoczków którzy dołączyli podczas mojej nieobecności. Wracając do mego faworyta - skijmp-a to uważam że jest w stanie wygrać cały puchar świata .Miewa wiele atutów : rzadko odpuszcza konkursy , ma głód zwycięstwa , bardzo bogate doświadczenie w reprezentacji Norwegii. Jak jakaś skocznia mu nie odpowiada to skacze na niej solidnie tzn by nie zawalić .A wiadomo pokorne ciele dwie matki ssie wedle powiedzenia .

PYTANIA:
1.Kto wygra Puchar Świata w skokach narciarskich 2021?
2.Jakie są Twoje cele na nadchodzący sezon?
3.Czy ktoś zaliczy wszystkie konkursy sezonu?
4.Konkursu na której skoczni wyczekujesz najbardziej?
5.Jak wyglądały Twoje przygotowania do sezonu?
6.Która godzina startu zawodów najbardziej Ci odpowiada?
[Obrazek: logo.png]
                                                                                                        EJDŻEJ

RE: „SNH News” 6/2021 - „13. sezon Pucharu Świata - zaczynamy!” - Fabregas - 05-21-2021

1. Dembele (jak nie teraz to już serio nigdy XD)
2. Jak najbardziej uprzykrzyć życie Dembele
3. Pewnie jarek
4. Skocznie jak skocznie nic specjalnego
5. Na spontanie
6. Najlepiej to 21-22 ale żeby chociaż ta 20+

RE: „SNH News” 6/2021 - „13. sezon Pucharu Świata - zaczynamy!” - skijumphaxball - 05-23-2021

1.Kto wygra Puchar Świata w skokach narciarskich 2021?
2.Jakie są Twoje cele na nadchodzący sezon?
3.Czy ktoś zaliczy wszystkie konkursy sezonu?
4.Konkursu na której skoczni wyczekujesz najbardziej?
5.Jak wyglądały Twoje przygotowania do sezonu?
6.Która godzina startu zawodów najbardziej Ci odpowiada?

1. Fabregas
2. TOP 10 Klasyfikacji Generalnej PŚ, Medal na jakiejś imprezie
3. jarek21cr
4. Moje kochane Innsbruck oraz Seefeld
5. LGP były moim przygotowaniem
6. Wieczorne, minimum 18