Skoki Narciarskie Haxball
„SNH News” 13/2020 - „Mistrzostwa Świata w Lahti - prolog.” - Wersja do druku

+- Skoki Narciarskie Haxball (http://www.snh.cba.pl)
+-- Dział: Forum (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=21)
+--- Dział: Redakcja (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=24)
+---- Dział: SNH News (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=44)
+---- Wątek: „SNH News” 13/2020 - „Mistrzostwa Świata w Lahti - prolog.” (/showthread.php?tid=1798)

„SNH News” 13/2020 - „Mistrzostwa Świata w Lahti - prolog.” - Anders Jacobsen - 08-14-2020

Już szósta edycja Mistrzostw Świata rozpocznie się lada moment w fińskim Lahti. Trzydniowa rywalizacja rozpocznie się 13 sierpnia konkursem na skoczni normalnej o punkcie konstrukcyjnym uplasowanym na 90. metrze, by przenieść się na obiekt duży, gdzie zmagania będą toczyły się również drużynowo. Deko historii i informacyjny wstęp do turnieju w naszym SNH News. Ole kiltti!

NA POLSKIEJ ZIEMI
Dwa konkursy w Wiśle oraz dwa w Zakopanem. Na skoczni imienia Adama Małysza dwa triumfy odniósł koza, raz dzieląc go z ZanDimPL. Podia także dla Matixoo, jarka21cr, Handballijczyka. 
Tydzień później na Wielkiej Krokwi ponownie lider Pucharu Świata zdobył dwieście punktów. Pierwszego dnia wyprzedzając 229-652 i matiego, zaś drugiego dnia po fantastycznych zmaganiach konkurs wygrała trójka graczy: mister11, mati oraz koza, każdy z notą 282.5 punktu. 
NIEMIECKIE LOTY
Największa duża skocznia świata w Willingen zawsze daje duże możliwości. W pierwszej serii sobotniego konkursu niebotyczne 150 metrów pofrunął 229-652, jednak bula w finale spowodowała spadek. Wyraźnie lepsi tego dnia byli Handballijczyk oraz koza, których dzielił raptem punkt. Podium uzupełnił jarek21cr. Drugi dzień należał do matiego, który o kilka metrów był lepszy od 229-652 i ZanDiego.
Pierwsze loty w sezonie, w Oberstdorfie, padają łupem Cyferka, na drugim miejscu Dembele, a trzecim mister. 235.0 metrów - nowy rekord życiowy Handballijczyka. Już następnego dnia, poprawił go o półtora metra, a jednak w finale zaprzepaścił szansę na dobry wynik skokiem na... 8.5 metra. Dwa skoki na 235.5 metra dały wygraną misterowi. Za nim Dembele i jarek21cr. Kolejnych zawodników dzieliły dość znaczne różnice punktowe. Liderami lotów ze 160 punktami Dembele i mister11. 
[Obrazek: 0zyr6ea.png]
Drugi konkurs w Oberstdorfie.
AZJATYCKA PODRÓŻ
Czterodniowy maraton był ostatnim sprawdzianem przed Mistrzostwami Świata w Lahti. W czwartek i piątek zawodnicy testowali szykowane na przyszłosezonowe Igrzyska Olimpijskie w Pjongczangu. Na dużym obiekcie Alpensia zacięty bój stoczyli Liban, Anders Jacobsen i Dembele - w jednej próbie lądując za rozmiarem skoczni, w drugiej plasując się 6.5 metra bliżej. W takiej też kolejności stanęli na podium. Niedzielne zmagania przeniosły się na obiekt normalny, a tam wyraźnie lepsi od rywali byli Jacobsen i Matixoo, którzy podzielili się triumfem. Podium uzupełnił Dembele. 
Specyficzna pora konkursów w japońskim Sapporo nie wszystkim odpowiada, co pokazała frekwencja - odpowiednio siedmiu i sześciu zawodników. Woda na młyn dla lidera generalki - koza bez większego trudu zwycięża w obu konkursach. Dwukrotnie na podium uplasował się 229-652, a po razie jarek21cr i Dembele. Zatem zawodnicy będący w czołowej ,,piątce" Pucharu Świata.
[Obrazek: Screenshot_127.png?i_dim=1920x768&app_id..._version=6] [Obrazek: NXQhJtV.png?1] Drugi konkurs w Sapooro.
Podium z konkursu w Pjongczangu na skoczni normalnej.
HISTORIA MISTRZOSTWA ŚWIATA I MEDALIŚCI
Lista medalistów MŚ (liczba zawodników/drużyn):

SAPPORO:
- normalna: 1.BOKS2.NIEZNANY3.Simon Ammann  (12)
- duża: 1.I.Karlovic2.kamilus5003.SAM GROTH       (6)
- drużynowe: 1.Polska2.Norwegia3.Słowenia          (4)
LIBEREC:
- normalna: 1.Raver2.wojtekschiller33.GetVacced   (14)
- duża: 1.Raver2.GetVacced3.Gajek                      (14)
- drużynowe: 1.Słowenia2.Finlandia3.Norwegia      (3)
OSLO:
- normalna: 1.GetVacced, 2.Raver, Donald Trump      (15)
- duża: 1.GetVacced2.Matixoo, Naata                     (16)
- drużynowe normalna: 1.Słowenia2.Norwegia3.Gruzja  (5)
- drużynowe duża: 1.Niemcy, 2.Gruzja3.Słowenia     (4)
PREDAZZO:
- normalna: 1.Dembele, QSM3.PropS                      (11)
- duża: 1.Matixoo2.PropS3.Dembele                      (9)
- drużynowe: 1.Austria2.Polska3.Finlandia              (4)
FALUN:
- normalna: 1.seplox, 2.ZanDiPL3.229-652, Dembele, Friz  (18)
- duża: 1.cieslok0022.Maciej Kot3.ZanDiPL                     (16)
- drużynowe: 1.Chiny2.Norwegia3.Finlandia                     (5)

SKOCZNIE
Salpausselkä 

[Obrazek: Screenshot_5.png?i_dim=1920x768&app_id=w..._version=6]
Rozmiar skoczni: 130 m
Punkt konstrukcyjny: 120 m
Rekord obiektu: Naata, 229-652, Miki123456810, KraK - 133.5 m
[Obrazek: Screenshot_4.png?i_dim=1920x768&app_id=w..._version=6]
Rozmiar skoczni: 100 m
Punkt konstrukcyjny: 90 m
Rekord obiektu: Naata - 100.5 m

PUCHAR ŚWIATA W LAHTI
Dotychczas w Lahti rozegrano dwanaście konkursów, w tym dziesięć na skoczni dużej (w tym jeden na obiekcie przed przebudową) oraz dwa na skoczni normalnej.
2015: 1.Trupek, 2.I.Karlovic, 3.Aritz (skocznia duża przed przebudową)
2015/16: 1.Tramer, 2.Primoz Peterka, 3.H.Y. (skocznia duża po przebudowie)
2016: 1.kamilus500, 2.Gajek, 3.Raver (skocznia normalna)
2016/17: 1.Login, 2.GetVacced, 3.Naata, skijumphaxball
2017: 1.Friz, 2.Franc, 3.Dembele
          1.Friz, 2.Matixoo, 3.Donald Trump
2017/18: 1.Matixoo, 2.skijumphaxball, 3.kamilus500 (duża)
                1.Dembele, 2.Donald Trump, 3.cieslok002 (normalna)
2018: 1.Anders Jacobsen, 2.Matixoo, 3.kazam, Dembele
2018/19: 1.229-652, Friz, 3.kazam
2019: 1.Friz, 2.ATG, KraK
2019/20: 1.mister11, 2.Miki123456810, 3.sebek006

Najwięcej triumfów: Friz - czterokrotnie.

ZAWODNICY
Prawo startu w imprezie uzyskało 36 zawodników:
229-652
Anders Jacobsen
ATG
Bendtner
cieslok002
Dembele
Fabregas
Fenix600
Franc
Friwer aka SkoczeK
Handballijczyk
jarek21cr
kamilus500
KillerPOL
koza
KraK
kubexw
Kris.pl 08
Liban
Luki
ŁadowarkaP
odyniec
Maciek3839
mati
Matixoo
Miki123456810
mister11
no name
NIKX56
Pol Llonch
Raver
skijumphaxball
szymonsky69
Wyspy Salomona
ZanDiPL
Żelson

METRYKI FAWORYTÓW:

koza
Miejsce w KG PŚ: 1
Liczba podiów w tym sezonie: 14
Najwyższa lokata na MŚ: 5. miejsce w Oslo, normalna
Kadra: Szwajcaria
Ocena: Najlepszy zawodnik w tym sezonie. Zaskoczył wszystkich z formą, którą utrzymuje przez cały sezon - osiem podium z rzędu robi wrażenie. Ciężko ocenić, jak poradzi sobie z presją, bo wcześniej nie był stawiany w gronie. Niewykluczony komplet medali.
Dembele
Miejsce w KG PŚ: 5
Liczba podiów w tym sezonie: 7
Najwyższa lokata na MŚ: 1.miejsce w Predazzo, normalna
Kadra: Szwajcaria
Ocena: Wrócił przed Turniejem Czterech Skoczni, stopniowo budując dyspozycję. Regularne starty, w których punktował zawsze w pierwszej ,,10-tce" sprawiły, że doświadczonemu zawodnikowi może przynieść to kolejny sukces w karierze. Sześć medali Mistrzostw Świata, w tym cztery złote. 
jarek21cr
Miejsce w KG PŚ: 3
Liczba podiów w tym sezonie: 5
Najwyższa lokata na MŚ: 5.miejsce w Predazzo, normalna, 5. miejsce w Predazzo, duża
Kadra: brak
Ocena: Kolejny sezon jarka w czołówce. Bardzo stabilna dyspozycja, okraszona pięcioma podiami. Ma już złoto olimpijskie, może teraz przyszedł czas na medal w Mistrzostwach Świata.
229-652
Miejsce w KG PŚ: 2
Liczba podiów w tym sezonie: 12 
Najwyższa lokata na MŚ: 3.miejsce w Falun, normalna
Kadra: Finlandia
Ocena: Nikogo już nie dziwi, że Cyferek jest jednym z pretendentów do triumfu. Z formą nie chce się pożegnać od początku kampanii. Raptem raz został sklasyfikowany poza ,,dziesiątką" konkursową. Przez siedem konkursów lider generalki. Spore szanse na zwycięstwo.
WYWIADY
(zachowano oryginalną pisownię)
[Obrazek: 22px-Flag_of_Finland.svg.png] mister11
AJ: Już za moment Mistrzostwa Świata w Lahti. Jakie cele będzie tam miał mister11?
M: Przynajmniej jeden medal, może nawet złoto siądzie Big Grin
AJ: Ten sezon w Twoim wydaniu nie jest jakiś wybitny. Skąd weźmiesz formę na kluczowe konkursy tego sezonu?
M: Wystarczy że zachowam zimną krew i nie będe się stresował. Skocznie w Lahti mam opanowaną niemal do perfekcji, więc jakieś specjalne przygotowania fizyczne się nie przydadzą.
AJ: To będą Twoje pierwsze mistrzostwa w karierze. Nie czujesz presji?
M: Drugie mistrzostwa bo jeszcze było Falun :d. Oczywiście że czuje presje, bo to w końcu impreza mistrzowska gdzie można upragnione medale.
AJ: To się zgadza, ale wtedy wystąpiłeś jedynie w drużynie. Zdobywając brązowy medal z Finlandią. Teraz barwy te same, ale w innym składzie. Czego oczekują po sobie Finowie?
M: Wiadomo że złotego medalu. W takim składzie złoty medal plan minimum
AJ: Kto zatem będzie głównym rywalem? Zarówno indywidualnie jak i w drużynie?
M: Myśle że Słoweńcy i Szwajcarzy będą naszymi rywalami którzy będą w stanie nam zagrozić, jednak my się ich nie boimy i złoto będzie nasze.
AJ: Wspominałeś już, że Salpausselka nie jest Cię w stanie niczym zaskoczyć. Wygrałeś tam próbę przedmistrzowską w ubiegłym sezonie. Jak zatem oceniłbyś i scharakteryzował oba obiekty?
M: Obiekty są dosyć łatwe do skakania, co mam nadzieję pozwoli na oddawanie dalekich skoków. Jeśli chodzi o charakteryzacje, to skocznie są ładnie wykonane przez mappera i mam nadzieję że podobają się też innym uczestnikom.
AJ: W takim razie, życzę udanych skoków i powodzenia we wszystkich konkursach! Mister11 - reprezentant Finlandii.
M: Również życzę powodzenia i zachęcam do uczestnictwa w mistrzostwach świata, bo to będzie piękne uczucie walczyć o medal w dobie koronawirusa.
[Obrazek: 22px-Flag_of_Norway.svg.png] kamilus500
AJ: Kamilus500 - jeżeli chodzi o mistrzostwa świata to główna imprez sezonu. Ty przez cały odpoczywałeś. Jakie zatem masz nadzieję związane z tym turniejem?
K: Że nie zrobię żadnej buli ?
AJ: Jest to cel, który pewnie możesz osiągnąć. Inni znacznie wyżej stawiają poprzeczkę. Do tej pory jeden medal w zmaganiach indywidualnych - Sapporo 2015, zawsze głównym celem był występ drużynowy. Teraz będzie tak samo?
K: Owszem, dla mnie najważniejsze są występy  drużynowe. One pokazują determinację oraz walkę całego zespołu, a nie tylko jednostki na zawodach indywidualnych
AJ: Jesteś legendą Norwegii. Chyba drugiego takiego duetu, jak Ty i Anders Jacobsen nie sposób szukać. Tym razem w Waszej drużynie wielkie nazwiska, ale trzeba przyznać, że już nie błyszczące w Pucharze Świata - cieslok002 i Raver. To ma być drużyna na medal?
K: Odpowiem na to pytanie inaczej. Jeżeli wszyscy , w sensie cała drużyna pojawi się na zawodach to mamy szanse zajść wysoko
AJ: Kto zatem w Twoich oczach jest głównym kandydatem do medali? Którzy zawodnicy, a które drużyny?
K: Nie wiem ? nie śledzę dokładnie poczynań innych drużyn, nawet nie wiem jakie są dokładne składy. Wchodzę na konkurs robię swoje razem z swoją drużyną i tyle ?
AJ: Zobaczymy, czy ta lekko nonszalancka postawa przyniesie pozytywny efekt. Dziękuję Ci, kamilusie za rozmowę! Powodzenia w Lahti!
K: Dziękuje i nawzajem ?

[Obrazek: Flag_of_Switzerland.svg] koza
AJ: Koza - największy faworyt do triumfu w Mistrzostwach Świata?
K: Nieskromnie powiem, że tak, aczkolwiek to zależy również od tego kto pojawi się na konkursie - jeśli Raver wystartuje, to on będzie głównym faworytem.
AJ: To jest swego rodzaju zagadką. Rozumiem, że pozostałych rywali obawiasz się mniej? A co, chociażby, z 229-652?
K: Oczywiście również jest mocny i myślę, że spokojnie jest w stanie wywalczyć dwa indywidualne medale. Czy stać go na zwycięstwo? Cóż, nie wygrał zbyt wielu konkursów w tym sezonie PŚ, raczej jest to zawodnik drugich i trzecich miejsc, ale w pojedynczym konkursie wszystko może się wydarzyć. Będzie groźny.
AJ: Jak Twoje odczucia? To będzie Twój debiut w Lahti podczas oficjalnych zawodów.
K: Czuję się pewnie już od dłuższego czasu, niezależnie od skoczni. Jedyne czego tak naprawdę się obawiam to ewentualnego laga, który mógłby pokrzyżować mi plany, jak to już nieraz bywało w tym sezonie. Co do Lahti, to nie powiem za wiele o skoczni, bo jeszcze tam nie skakałem. Na trening przyjdzie czas kilkanaście minut przed konkursem - taką taktykę zapoznawania się ze skoczniami praktykuję od początku sezonu i przynosi ona oczekiwane rezultaty, więc tutaj żadnej zmiany nie będzie.
AJ: Idealna szansa na medal z tej imprezy. Do tej pory najlepiej było w Oslo trzy lata temu - piąta pozycja, teraz taki wynik byłby zapewne rozczarowaniem, o ile nie porażką. Drużynowo tylko złoto wchodzi w rachubę? - Szwajcarzy obok Finów wyglądają najmocniej.
K: Ponad dwuletnia przerwa od skakania dobrze mi zrobiła - dziś jestem znacznie lepszym skoczkiem niż w 2017 roku. Oprócz tego poziom rywali również nie jest tak wysoki jak chociażby trzy lata temu w Oslo, gdzie trzeba było mierzyć m. in. z Frizem czy D. Trumpem. Teraz 5. miejsce byłoby dużym rozczarowaniem, nie będę ukrywać. Mogę śmiało stwierdzić, że celuję w przynajmniej jedno złoto indywidualne i wygranie konkursu drużynowego. Mamy mocną ekipę, więc jest to do zrobienia.
AJ: W dniu zawodów: odpoczynek od skoków i reset czy pieczołowite doskonalenie techniki na Salpausselce?
K: Na odpoczynek był czas od poniedziałku do czwartku, w piątek wieczorem, mniej więcej 30 minut przed konkursem, planuję solidny trening, aby zapoznać się ze skocznią i dobrze ja wyczuć.
AJ: Na zakończenie taka hipotetyczna zabawa -  co byś wybrał: Mistrzostwo Świata czy Kryształową Kulę?
K: Gdybym musiał coś wskazać, to postawiłbym na wygranie Pucharu Świata, ponieważ to on pokazuje kto tak naprawdę prezentował równą i wysoką formę na przestrzeni całego sezonu. MŚ to pojedyncze konkursy, w których duże znaczenie ma szczęście. Natomiast tak naprawdę wcale nie muszę wybierać, już niebawem będę miał w swojej gablocie i złoty medal MŚ i kryształową kulę :d
AJ: Przekonamy się w przyszłości. Dziękuję za rozmowę! Powodzenia podczas MŚ w Lahti, kozo!
K: Dziękuję, Panu oraz wszystkim czytelnikom również życzę powodzenia (:

PYTAMY:
1.Kto zdobędzie Mistrzostwo Świata: na skoczni normalnej, dużej, w drużynie?
2.Komuś uda się zdobyć komplet trzech medali?
3.Która skocznia bardziej Ci pasuje - duża czy normalna?
4.Jaki wynik Cię zadowoli?
5.Kto spoza pierwszej ,,10-tki" klasyfikacji generalnej Pucharu Świata według Ciebie osiągnie najlepszy wynik?
6.Kto będzie lepszy w całej imprezie: koza czy 229-652? 

EJDŻEJ

RE: „SNH News” 13/2020 - „Mistrzostwa Świata w Lahti - prolog.” - ŁadowarkaP - 08-14-2020

1.Dembele / koza / Słowenia
2.tak
3.duża
4.top 10
5.ja xd
6.damiao

RE: „SNH News” 13/2020 - „Mistrzostwa Świata w Lahti - prolog.” - koza - 08-14-2020

1. Dembele, koza, Szwajcaria
2. Tak
3. Nie wiem, nie skakałem jeszcze na żadnej
4. Przynajmniej dwa medale, w tym koniecznie jakieś złoto
5. Fabregas, który zapowiada powrót na MŚ
6. koza

RE: „SNH News” 13/2020 - „Mistrzostwa Świata w Lahti - prolog.” - Wyspy Salomona - 08-14-2020

1. NA NORMALNEJ WYSPY SALOMONA, NA DUŻEJ ZENON A W DRUŻYNIE ESTONIA
2. MI
3. ŚREDNIA
4. 3 złote
5. wiadomo
6. DAN MJAO

I DAJCIE MI SKAKAĆ W MŚ, NIE PO TO PRZYSZEDŁEM RAZ I ZDOBYŁEM DRUGIE MIEJSCE ŻEBYM TERAZ NIE MÓGŁ WZIĄĆ UDZIAŁU

RE: „SNH News” 13/2020 - „Mistrzostwa Świata w Lahti - prolog.” - koza - 08-14-2020

No z tym, że trzeba mieć 2 występy, żeby móc wystąpić na MŚ to głupia zasada akurat xd

RE: „SNH News” 13/2020 - „Mistrzostwa Świata w Lahti - prolog.” - 229-652 - 08-14-2020

1. 229-652, 229-652, Finlandia
2. Jak najbardziej, 229 złote
3. duża
4. top 3
5. Fabregas prosze państwa!
6. co mi zagrozi jakaś koza z nosa, będę lepszy

RE: „SNH News” 13/2020 - „Mistrzostwa Świata w Lahti - prolog.” - mati - 08-14-2020

1. koza, Dembele, Szwajcaria
2. Tak
3. Normalna
4. jakiś medal xd
5. Fabregas
6. koza

RE: „SNH News” 13/2020 - „Mistrzostwa Świata w Lahti - prolog.” - kazam - 08-14-2020

1. Dembele, koza, Szwajcaria
2. Tak
3. Normalna
4. Nie mogę startować Sad dalej nie mogę wchodzić na roomy.
5. Fabregas
6. koza (sora 229)