„SNH News” 10/2020 - „Raver Arena - powrót króla w Klingenthal.” - Wersja do druku +- Skoki Narciarskie Haxball (http://www.snh.cba.pl) +-- Dział: Forum (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=21) +--- Dział: Redakcja (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=24) +---- Dział: SNH News (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=44) +---- Wątek: „SNH News” 10/2020 - „Raver Arena - powrót króla w Klingenthal.” (/showthread.php?tid=1733) |
„SNH News” 10/2020 - „Raver Arena - powrót króla w Klingenthal.” - Anders Jacobsen - 06-08-2020 Guten Morgen meine Damen und Herren! Drugi tydzień rywalizacji w Pucharze Świata miał miejsce w niemieckim Klingenthal. Na Vogtland Arenie, która jest bardzo charakterystycznym obiekt - zaliczana do tzw. obiektów półspeedowych, dzieje się zawsze dużo, a przy tym można daleko poskakać. Ze skoczni dużych ustępuje ona jedynie Mühlenkopfschanze i skoczni im. Paula Ausserleitnera. Charakterystyczna wieża, migocące niebieskie wiatrołapy, krótki próg - obiekt ceniony przez wielu, więc i wyniku musiały temu poświadczyć. Pora na raport z trzeciego i czwartego konkursu kampanii 2020. DZIEŃ PIERWSZY
Już pierwsza seria pokazała, że rywalizacja będzie na żyletki. Ośmiu zawodników lądowało za rozmiar Vogtland Areny, a najdalej koza - 145.5 metra. Tylko pół ,,oczka" mniej Anders Jacobsen, a dwa jarek21cr oraz 229-652. Do rywalizacji przystąpiło piętnastu graczy, zatem awans uzyskali skaczący poniżej 100. metra szymonsky, Liban oraz KraK. Finałowa seria to po prostu kanonada! Po nieudanych skokach w pierwszej turze z konkursu zrezygnowali KraK oraz szymonsky69, ale może zrobili to czysto grzecznościowo, by nie psuć tego pięknego widowiska. Co prawda Liban ponownie nie osiągnął 100. metra, ale po nim już festiwal dalekich odległości. Miki123456810 - 142.0 m, ZanDiPL - 141.5 m, ŁadowarkaP - 140.5 m, Maciek3839 - 142.5 m, a po nim 147.0 metrów Ravera, który tym samym wyrównał rekord skoczni. Jak się okazało, nie byli go w stanie pokonać, ani jarek21cr, ani Cyferek, ani Anders, ani koza. Ostatnia dwójka zawodników zajęła ostatecznie drugą lokatę ex equo, ustępując fenomenalnej szarży obrońcy trofeum. W całym konkursie, na 28 skoków powyżej ,,Hill size" aż 17, co daje imponujący odsetek - 60%. Ciekawostką jest, iż dla kozy był to powrót na ,,pudło" po niemal trzech latach - ostatni raz dokonał tego 5 sierpnia 2017 w Oberstdorfie.
DZIEŃ DRUGI
W niedzielę do rywalizacji przystąpiło trzynastka zawodników. Pierwszy raz w tym sezonie Żelson, który końcowo zajął szóstą lokatę, więc początek udany. Pierwsza tura to wyraźnie lepsza dyspozycja piątki skoczków. Anders Jacobsen, cieslok002, Raver, Fabregas, mati - to właśnie ostatni z nich huknął 147.0 metrów i wyrównał rekord obiektu. Raver i Fabregas tylko pół metra bliżej. Na buli lądują Handballijczyk oraz drugi w sobotę koza. Niemniej, oboje udowodnili, że to były tylko błędy przy pracy, bo w finałowej serii ,,Hand" osiągnął 141.5, a koza 144.5 m. Nie zmieniło to jednak ich pozycji. 9. pozycja to zdecydowanie zbyt mało dla 229-652. Poirytowany tym faktem zawodnik w drugiej próbie odleciał aż 145.5 metra, co pozwoliło mu awansować o cztery pozycje. Decydująca rozgrywka rozpoczęła się od 144.5 metrowej próby lidera klasyfikacji generalnej, Anders Jacobsena. Tuż po nim cieslok ląduje na 143. i przegrywa z ,,Ejdżejem" o 0.5 ,,oczka". Wicelider po pierwszej serii - Fabregas ciągle walczy o przełamanie i oddanie dwóch dalekich skoków. Tym razem nie pomogły także warunki, w których zawodnik klepnął na buli. Także 2. po I serii, Raver jeszcze raz skoczył 146.5 metra, co sprawiło, że wykręcił najlepszą w historii notę na Vogtland Arenie - 293.0 punkty. Można zatem rzec, że skoczni może nosić teraz tytuł ,,Raver Areny". Na koniec mati utrzymał nerwy na wodzy i poleciał 143.0 metry, co wystarczyło, by zająć drugie miejsce w konkursie. 40. podium w karierze notuje Raver.
KLASYFIKACJA GENERALNA PO ZAWODACH W KLINGENTHAL:
1.Anders Jacobsen 265 pkt
2.Raver 245 pkt
2.229-652 245 pkt
POZYTYWY KOŃCA TYGODNIA:
- świetna forma Ravera;
- dwa rekordy skoczni;
- podia Andersa Jacobsena;
- mnóstwo dalekich skoków w sobotę;
NEGATYWY KOŃCA TYGODNIA:
- niższa frekwencja niż w Kuusamo;
- brak przełamania Fabregasa;
WYWIADY:
(zachowano oryginalną pisownię)
Raver (1. miejsce i 1. miejsce)
AJ: Raver, dwukrotny zwycięzca z Klingenthal, witaj!
R: Witam. AJ: Świetne dwa konkursy w Twoim wykonaniu. Forma z poprzedniego sezonu zachowana. Jak spędziłeś okres przygotowawczy?
R: Okres przygotowawczy raczej spędzony spokojnie z niewielką ilością skoków aby pozostawić pewien głód. Wiadomo, że nie można się zajechać zbyt ciężkimi treningami. Do sezonu trzeba wejść z pewnego typu świeżością. AJ: I to przyniosło świetny efekt. W Klingenthal byłeś nie do pokonania. Trzy z czterech prób poza 145. metr. Spodziewałeś się takiej rewelacyjnej postawy?
R: Nie byłem pewny kiedy nadejdzie optymalna dyspozycja. W Kuusamo brakowało jeszcze dobrego czucie, które pojawiło się na niemieckiej ziemi. AJ: W sobotę ładny atak, a w niedzielę spokój i kontrola. Który konkurs i scenariusz bardziej Ci przypasował?
R: W sobotę wiadomo trochę więcej emocji, w niedzielę już pewne zwycięstwo. Ciężko określić, który scenariusz bardziej mi się podoba. Zwycięstwo, które przyszło trudniej zostawia jednak więcej satysfakcji. AJ: Widać, że w tym sezonie o Kryształową Kulę będzie ciężej. Jak co roku 229 jest mocny, ale widać, że akces zgłosili starzy wyjadacze - ZanDi i Anders. Kogo Ty upatrujesz w roli głównego rywala w walce w Pucharze Świata?
R: Myślę, że koza jeśli się postara ma szanse. 229, to zależy od niego samego czy zacznie sobie odpuszczać starta, bo jest na to duża szansa. Anders, ciężko powiedzieć, jest bardzo nierówny. ZanDi, myślę, że nie utrzyma formy przez cały sezon. Mamy za sobą dopiero 2 weekendy, może do walki włączy się ktoś, na kogo teraz nikt nie zwraca uwagi. AJ: To prawda, dopiero początek. Za tydzień zawody w Rosji. Jakie plany? Znowu dublet?
R: Zobaczymy, może ktoś będzie miał formę dnia, nie wiem w jakiej dyspozycji będą rywale. Spróbuje skupić się na swoim zadaniu i dać z siebie wszystko. AJ: Zatem możemy już śmiało mówić, że Raver może przegrać tylko sam ze sobą. Dziękuję za wypowiedź! Do zobaczenia w Niżnym Tagile!
R: Dziękuję i do zobaczenia!
mati (2. miejsce)
AJ: Drugi zawodnik niedzielnych zmagań, Mati. Gratulacje!
m: Dziękuję. Ten wynik jest dla mnie sporą niespodzianką. Nie przykładałem większej wagi do tego konkursu. Los mi sprzyjał. AJ: To dopiero Twoje dwunaste podium w karierze. Jak oceniasz szanse na dołożenie kolejnych w tym sezonie?
m: Myślę, że jeśli moje starty w tym sezonie będą regularne, to mogę jeszcze parę razy się zameldować na podium. Osiągnięcie piętnastu miejsc na podium to mój cel na ten sezon.
AJ: Zmagania na Vogtland Arenie zdominował Raver. Znowu pokazał, że jest kapitalnie dysponowany. Myślisz, że obroni trofeum?
m: Ciężko jest stwierdzić na tym etapie sezonu czy będzie w stanie obronić kryształową kulę. Obecnie znajduje się w wielkiej formie, jednak za nami drugi weekend sezonu. Jeżeli nie przydarzy się nic złego po drodze to będzie głównym faworytem do zdobycia kryształowej kuli. AJ: Kolejne zawody w Niżnym Tagile. Wybierasz się do Rosji? Jeśli tak, to co będziesz tak chciał osiągnąć?
m: Przyznaję, że skocznia Aist nie jest moim mocnym punktem. Wystartuję, ponieważ trzeba zbierać punkty, jednak nie oczekuję czołowych lokat. Myślę, że miejsce w czołowej dziesiątce będzie mnie satysfakcjonowało. AJ: Skoro mamy początek sezonu, to zapytam o cel końcowy?
m: Chciałbym powalczyć o czołową dziesiątkę klasyfikacji generalnej. Dla mnie ważniejsza będzie walka na Mistrzostwach Świata w Lahti. AJ: Do tego jeszcze sporo czasu, więc będzie okazja porozmawiać. Dziękuję za rozmowę, Mati! Powodzenia!
m: Również dziękuję i pozdrawiam czytelników. PYTANIA:
1.Jak oceniasz swoje występy w Klingenthal? 2.Czy Raver znowu zdominuje Puchar Świata? 3.Jak długo Anders Jacobsen utrzyma pozycję lidera klasyfikacji generalnej Pucharu Świata? EJDŻEJ RE: „SNH News” 10/2020 - „Raver Arena - powrót króla w Klingenthal.” - 229-652 - 06-09-2020 1. pechowe 2. nie 3. Straci po Niżnym Tagile RE: „SNH News” 10/2020 - „Raver Arena - powrót króla w Klingenthal.” - mister11 - 06-09-2020 1. -- 2. wiadomo że nie 3. po niżnym :p |