Punkty Narciarskie [REALNE SKOKI] - Wersja do druku +- Skoki Narciarskie Haxball (http://www.snh.cba.pl) +-- Dział: Na luzie (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Turnieje towarzyskie (http://www.snh.cba.pl/forumdisplay.php?fid=19) +--- Wątek: Punkty Narciarskie [REALNE SKOKI] (/showthread.php?tid=696) |
Punkty Narciarskie [REALNE SKOKI] - Friz - 01-15-2017 Chciałbym zorganizować turniej w skokach, gdzie byśmy liczyli normalnie punkty tak jak w rzeczywistości. Odległość Po zmierzeniu odległości skoku (odbywa się po 15 sekundach) liczy się jego długość od punktu "K" - punkt konstrukcyjny = 60 pkt. w klasyfikacji. Za każdy metr dalej lub bliżej od punktu "K" otrzymuje +1,8 lub 1,8 pkt na dużej skoczni K120, a +2,0 lub -2,0 na mniejszych skoczniach (mamucie o punkcie "K185" 1.2 pkt). Wiatr/Belka - tu bym posłużył się pingiem, będzie on brany z momentu uderzenia piłki, 100ping = 0pkt, liczą się dwie pierwsze cyfry pingu jako wartość trzycyfrowa, więc gdy mamy 112ping = +0,1pkt, 94ping = -0,1pkt, a 109ping = 0pkt - drugi czynnik to uderzenia od band, każde dotknięcie to -1,5pkt od noty Oceny za styl Tutaj brane są pod uwagę: odległość, styl najazdu, tempo najazdu, lądowanie a) odległość od niej zależy maksymalna, czyli bazowa nota, którą będziemy korygować - Powyżej HS nota bazowa 20pkt; - Odległość pomiędzy punktem K, a HS nota bazowa to 19pkt; - Odległość od punktu K do początku lini nota bazowa 18pkt; - Bula, czyli obszar bez podziałki maksymalna nota 16pkt. b) styl najazdu: za prawidłowy uznaje się sunięcie po zjeździe - lekkie lewitowanie może być karane od -0,5 do -1 punkta; - całkowite oderwanie od najzdu od -1,5pkt do -3pkt c) tempo najazdu: za prawidłowy uznaje się jednostajny - lekka zmian tempa od -0,5 do -1pkt; - gwałtowne zmiany tempa od -1,5pkt do -3pkt; d) lądowanie: za prawidłowe uznaje się na środku skoczni - każdy 1cm od środka skoczni karany jest -0,5pkt, obowiązuje tu zasada zaokrąglania do całości. "Do tego dodaje się notę za styl, przyznawaną przez 5 sędziów (2 skrajne noty są odrzucane - skala 0 - 20 pkt - a 3 pozostałe dodaje się do ogólnej punktacji zawodnika)." Raczej nie znajdziemy 5 sprawiedliwych, więc moją ocenę pomnożymy razy trzy Informacje końcowe: 1) Mape specjalnie pod event zobowiązał się zrobić Wyspy Salomona, zobaczymy co uplichci 2) Potrzebny dobry host! 3) Kiedy by Wam pasowało piątek/sobota, jaka godzina? 4) Chętni niech piszą pod spodem! Lista chętnych: 1) GetVacced aka Sevilla 2) Bendtner 3) Zibidob ? 4) jarek21cr 5) Dembele 6) skijumphaxball 7) cieslok002 8) Donald Trump 9) Sinned 10) Koza 11) Boks 12) Connor 13) Franc RE: Punkty Narciarskie [REALNE SKOKI] - GetVacced - 01-16-2017 JA chętnie A ja bym nawet tez proponowal ze np ping ponizej 100 = odejmowane punkty, np ping 80 = odjete -0.2, ping 120 dodane 0.2 RE: Punkty Narciarskie [REALNE SKOKI] - Friz - 01-16-2017 (01-16-2017, 00:11)GetVacced napisał(a): JA chętnie #dobrazmiana RE: Punkty Narciarskie [REALNE SKOKI] - Bendtner - 01-16-2017 Ja chętny Trzeba się nauczyć skakać daleko na dużym pingu xDDDDD RE: Punkty Narciarskie [REALNE SKOKI] - Friz - 01-16-2017 2 chętnych mamy do środy ma być 10, jeśli mam to na poważnie organizaować, czekam na wypowiedzenie się Salmonelli RE: Punkty Narciarskie [REALNE SKOKI] - zibidob - 01-16-2017 To nie ma sensu. "b) styl najazdu: za prawidłowy uznaje się sunięcie po zjeździe - lekkie lewitowanie może być karane od -0,5 do -1 punkta; - całkowite oderwanie od najzdu od -1,5pkt do -3pkt" Czyli jeśli chcę daleko skoczyć, to muszę zapłacić za to -0,5 lub -1 punktem? Są takie skocznie, gdzie bez takich lekkich oderwań od najazdu nie da się skoczyć daleko. "d) lądowanie: za prawidłowe uznaje się na środku skoczni - każdy 1cm od środka skoczni karany jest -0,5pkt, obowiązuje tu zasada zaokrąglania do całości. "Do tego dodaje się notę za styl, przyznawaną przez 5 sędziów (2 skrajne noty są odrzucane - skala 0 - 20 pkt - a 3 pozostałe dodaje się do ogólnej punktacji zawodnika)." " j.w. Czasami się po prostu tak nie da - to wbrew prawom fizyki. "- tu bym posłużył się pingiem, będzie on brany z momentu uderzenia piłki, 100ping = 0pkt, liczą się dwie pierwsze cyfry pingu jako wartość trzycyfrowa, więc gdy mamy 112ping = +0,1pkt, 94ping = -0,1pkt, a 109ping = 0pkt " - z moich więc obliczeń wynika, że jak będę miał 900+ ping, to będę miał +8pkt... za sam ping? Czyli skok na odl. dajmy na to 185.0m z pingiem 900 będzie więcej warty niż skok na 192. metr, na przykład. Bądźmy uczciwi. "- drugi czynnik to uderzenia od band, każde dotknięcie to -1,5pkt od noty" - patrz Tauplitz, no sorry, ja tam bez lekkiego odbicia się w II. fazie lotu daleko nie polecę. Jestem na NIE. RE: Punkty Narciarskie [REALNE SKOKI] - Primož Peterka - 01-16-2017 zibidob, nie bądź przeciwko wszystkiemu Zobaczymy jak im wyjdzie RE: Punkty Narciarskie [REALNE SKOKI] - zibidob - 01-16-2017 (01-16-2017, 17:06)Primož Peterka napisał(a): zibidob, nie bądź przeciwko wszystkiemu Zobaczymy jak im wyjdzie Tylko im mówię, że to dla mnie jest do poprawy. Ale chętnie pooglądam i zobaczę, jak to będzie ogranizowane. Zapiszcie mnie, ale z takim znakiem zapytania. Muszę się rozmyślić, czy to dobra inwestycja RE: Punkty Narciarskie [REALNE SKOKI] - Friz - 01-16-2017 @zibidob Popełniłeś błąd w rozumowaniu, bo nie uwzględniłeś przelicznika metrów na pkt, a on nie jest 1:1 Co do najazdu jak się nie da jak się da, ja cały czas tak skacze i wyników nie mam najgorszych A kto powiedział, że skoki to sprawiedliwa dyscyplina? To jest event, więc nie ma sztywność reguł chce poeksperymentować Primoz bierzesz udział? RE: Punkty Narciarskie [REALNE SKOKI] - zibidob - 01-16-2017 (01-16-2017, 19:36)Friz napisał(a): @zibidobByć może... Cytat: A kto powiedział, że skoki to sprawiedliwa dyscyplina? Walter Hofer. Dobra. Pożyjemy, zobaczymy... Lepiej sprawdzić niż potem mieć wyrzuty sumienia, że się tego nie zrobiło. |